BRTN Radio Vlaanderen Internationaal

BRTN, RVI, BVN en VRT hoe zit het daarmee?

Het omroepstelsel blijft continu veranderen. Nieuw beleid, nieuwe techniek (internet en apps), politieke keuzes en kosten/baten houden het landschap in beweging. Maar wat doet u als u als Belg in het buitenland verblijft? Op vakantie, voor langere tijd of misschien wel geëmigreerd. Weer een extra app op uw gsm of een alternatief voor uw satellietontvanger daar zit u waarschijnlijk niet op te wachten. Wij van iRepairNow kregen de vraag van een Belgische klant die al meer dan 20 jaar in nederland verblijft of ze gewoon de BRT in Haarlem kan ontvangen. Wij ontdekten toen de wirwar en geopolitiek getouwtrek en vooral de "broken links" naar de brtn.be website. Hier stond immers de RVI radiospeler op waarnaar wereldwijd wordt verwezen. Speciaal voor onze Zuiderburen hebben wij de BRTN website weer nieuw leven ingeblazen. Niet omdat dit de enige oplossing is, maar omdat veelal ouderen en beperkten de weg naar de Vlaamse omroep kwijt was.

Heeft u tips of verzoeken dan kunt u deze op de contactpagina achterlaten, graag onder vermelding van brtn.be

Belgische Radio- en Televisieomroep Nederlandstalige Uitzendingen (BRTN)

De Belgische Nederlandstalige openbare omroep heette van 1960 tot 1991 BRT (Belgische Radio- en Televisieomroep). Het is de opvolger van het NIR, dat van 1930 (en vanaf 1953 voor de televisie) tot 1960 verantwoordelijk was voor de publieke radio- en televisie-uitzendingen.

In 1991 vonden de politici dat de naamgeving de lading niet meer dekte. De BRT zond alleen Nederlandstalige programma's uit, terwijl de RTBF, de publieke omroep van de Franstalige gemeenschap, alleen Franstalige programma's uitzond. Daarom werd de naam dat jaar veranderd in BRTN (Belgische Radio- en Televisieomroep Nederlandstalige Uitzendingen). Toen BRTN op 16 april 1997 in plaats van een parastatale een nv van Publiek Recht werd, werd ook de naam op 1 januari 1998 veranderd in VRT.

BRTN TV1

Eén is de eerste en daardoor oudste Nederlandstalige televisiezender van België. De eerste uitzending was op 31 oktober 1953 onder de vlag van het NIR.

Na het initiële succes bij het Vlaamse kijkerspubliek in de jaren '60 begon de populariteit van de zender vanaf de jaren '70 af te nemen: de kijkers hadden de populaire amusementsprogramma's op de Nederlandse televisienetten ontdekt. De komst van de commerciële omroep VTM in 1989 was een nieuwe klap. Het duurde nog tot de tweede helft van de jaren '90 vooraleer de zender met een grote modernisering onder impuls van gedelegeerd bestuurder Bert De Graeve zijn marktaandeel wist te heroveren.

BRTN TV2

BRTN TV2 was in Vlaanderen van 1977 tot eind 1997 de tweede televisiezender van de toenmalige BRT/BRTN (nu VRT).

Aanvankelijk had de Vlaamse openbare televisie-omroep, opgericht in 1953, slechts één kanaal. In 1973 begon de BRT te experimenteren met een tweede zender, BRTN 2 en BRT 2 genaamd. BRT 2 zond voor het eerst uit op dinsdag 26 april 1977. Vanaf 27 januari 1991 tot 1 december 1997 werd de zender "TV2" genoemd.

De zender bood vooral actualiteit, culturele programma's en sportuitzendingen. 's Morgens en 's middags werden er kinderprogramma's en familievriendelijke films uitgezonden die rond de avond eindigden. Dit gebeurde vaak in samenwerking met de Nederlandse Onderwijs Televisie (NOT). Dagelijks om 20 uur was er het TV2-journaal te zien, de herhaling van het journaal dat een half uur eerder op TV1 te zien was. Om 22 uur werd het duidingsprogramma Terzake uitgezonden. TV2 profileerde zich als de zender voor de meerwaardezoekers. Er waren dus 's avonds veel programma's met aandacht voor kunst, literatuur, muziek ... te zien, evenals films en televisieprogramma's die minder op een groot publiek mikten. Ook quizzen, zoals De IQ-Kwis met presentator Herman Van Molle, werden voornamelijk op TV2 uitgezonden. Tijdens grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen, voetbal- en wielerwedstrijden, werden de integrale wedstrijden voornamelijk op dit tweede kanaal uitgezonden.

Op 1 december 1997 werd BRTN TV2 opgeheven en opgesplitst in de jeugdzender Ketnet, die vanaf 20 uur automatisch veranderde in de volwassenenzender Canvas. Beide zenders, die op hetzelfde kanaal uitzonden, kregen een eigen netprofiel en styling. Sinds mei 2012 heeft Ketnet een apart kanaal. Canvas zendt sindsdien ook overdag uit.